Informacije o čaju
Zeleni čaj Shizuoka Sencha
Sencha iz Shizuoka nevjerojatno je slatka i svježa. Listovi se beru u rano proljeće u blizini planine Fuji, gdje se jutarnje magle valjaju po krajoliku i prekrivaju listove čaja, dajući čaju nevjerojatno jedinstven travnati karakter. Svijetli smaragdni listovi daju vrlo ukusnu kremastu notu s karakterističnim okusom umamija.
Velika nadmorska visina čajnog vrta znači da čajno drvo raste polako, što pridonosi njegovom slatkom okusu. U Japanu se visokokvalitetne senche poput ove pripremaju u malim čajnicima koji se nazivaju houhin, koje pijuckaju iz malih japanskih šalica.
Shizuoka perfecture proizvodi 40% zelenog čaja u Japanu, i tako spada među najveće perfekture u proizvodnji čaja, kao i po našim čajevcima. Kada je riječ o proizvodnji čaja, Shizuoka je neupitno bila najveća perfektura, a 2021. godine ovaj primat priprada Kagoshima perfekturi. Shizuoka je perfektura, koje je najviše pridonijelo napretku čaja u Japanu.
Postignuća Shizuoka perfkture:
Stvorili su sortu čajnih listova zvanih "Yabukita". To je trenutno najistaknutija sorta čajevca u Japanu. Shizuoka je također inovator drugih novih sorti čaja, kao što je Koshun.
Izumljena je bila Fukamushi-Sencha.
Prema web stranici Shizuoka perfecturi, postoji 20 različitih područja u kojima proizvode čaj. Protežu se od planinskih područja do ravnih polja i nude vrlo raznolike okuse i kvalitetu čaja. U Shizuoka perfekturi nije važna samo količina proizvedenog čaja, već i činjenica da stanovnici Shizuoke žive s čajem. Čaj je dio njihovog identiteta. Zato vam nudimo neke zabavne činjenice:
- Zeleni čaj poslužuje se za školski ručak.
- Zimske škole uče djecu da grgljaju zelenim čajem.
- Postoje mnoge škole koje poslužuju zeleni čaj iz pipe.
Ne, to nije normalna stvar u Japanu, to je samo u shizuoki. I to pokazuje uvid u to koliko je duboko zeleni čaj povezan s ljudima Shizuoke.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebna vam je oko jedna do dvije žličice zelenog čaja Shizuoka Sencha. Prelijte čaj od 60°C do 70°C. Nakon 1 do 2 minute čaj je spreman. Listovi čaja mogu se ponovno sipati, ali za drugi preljev ostavite čaj dugo namočen i lagano p