Informacije o čaju
Biljni čaj Zelena menta
Zelena menta ili mentha spicata je jedna od vrsta mente, koja raste po cijelom Sredzemlju i Aziji, ime mentha je dobila po grčkoj nimfi Minti. Zelena menta je već dugo prisutna u tradiciji ispijanja čaja, ponajprije u Maroku i drugim arabskim državama. Rimljani i ostale sredozemne kuture su tvrdile, da stimulira um i osjetila, jer je tako osviježavajuća – u trenutku razbudi i poživi. Kroz povijest je bila zelena menta upotrebljavana za najrazličitije namjene. Ljudi su nekada davno njeno lišće potresali okolo kuće kao sredstvo za obranu od glodavaca i ostalih kućnih nametnika, ulje iz zelene mente su grčki atletičari upotrebljavali za liječenje natečenih mišića. Neke kulture su je upotrebljavale kako sredstvo za pročišćavanje vode. Menta je još posebno popularna u marokanskoj kulturi ispijanja čajeva, gdnje se njeno lišće dodaje zelenom čaju te ga se tako pije kroz cijeli dan. Poslužuje se uvijek kad stignu gosti.
Zelena menta uspijeva skoro u svim klimatskim uvijetima. Izraste od 30 do 100 cm visoko. Listovi su uski i špićasti, u obliku pika, od tuda i izvire njeno englesko ime spearmin (spar – pik ), cvijetovi su roza i bijele boje. Najbolje uspijeva na dijelomično sjenovitom tlu. Listovi se ubiru tik prije nego što biljka procvate ili odmah nakon što procvijeta, te se brzo posuše na toplom i sjenovitom mjestu.
Zelena menta ima raznovrsnu upotrebu. Popularan je sastojak u koktelima (npr. Mojito), dodaje se kao dodatak mnogim jelima, za aromu se dodaje i zubnim pastama, žvakaćama, šamponima i sapunima. Uzgaja se i zbog njenog eteričnog ulja.
Čaj od zelene mente je odličan izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamine A, B2 i B6, kalcij, željezo, magnezij i kalij, ne sadrži kofein, zato možete u njemu uživati i prije spavanja.
Čaj od mente je odličan i hladan, tako mu možete dodati zeleni čaj i led te si pripremiti pravi osviježavajući ljetni napitak.
Priprema
U veću posudu ulijte 4 šalice vode, dodajte šaku listova zelene mente i sve skupa na niskoj temperaturi polagano zagrijavajte. Treba paziti da voda ne zavrije. Što duže zagrijavate, to će biti jaći okus čaja. Kada dosegnete željenu aromu, čaj procijedite te mu po želji dodajte šećer, med, vrhnje ili mlijeko.