0
Sažetak košarice

Košarica je prazna

Dodajte proizvode
Četiri godišnja doba za branje japanskih čajeva

Četiri godišnja doba za branje japanskih čajeva

Mnoge zemlje diljem svijeta mogu proizvoditi čaj tijekom cijele godine, ali u Japanu se čaj bere i proizvodi između ožujka i studenog. U zimskim mjesecima, od prosinca do veljače, vrijeme je kada se čajevac odmara.

Jeste li se ikada zapitali koliko se puta u Japanu može brati čaj? Odgovor zapravo ovisi o regiji i uzgajivaču čaja. U regijama kao što su Kagoshima i Miyazaki, čaj se može brati četiri ili čak pet puta, dok se u drugim regijama kao što su Saitama ili Ibaraki čaj bere samo dva puta godišnje. S druge strane, uzgajivači čaja koji se fokusiraju na proizvodnju izuzetno kvalitetnog čaja beru čaj samo jednom godišnje i potom ostavljaju čajevce do sljedeće godine.

U svakom slučaju, gotovo da nema uzgajivača čaja koji bi propustio proljetnu berbu čaja ili ichibanchu, jer je proljetni čaj najcjenjeniji i najkvalitetniji, a ima i najveću cijenu.


Koliko sezonskih berbi čaja imaju u Japanu?

Ichibancha je vrijeme branja čajevca od početka travnja do sredine svibnja, ovisno o lokaciji i klimi u kojoj se nalazi vrt čaja. Neke regije, poput Saitame i Ibarakija, imaju samo jednu ili dvije sezone žetve. U proljeće se proizvode najcjenjeniji čajevi kao što su Gyokuro, Kabuse Sencha, Matcha i naravno Shincha.


Nibancha je vrijeme druge berbe čajevca i obično počinje ljeti i traje od kraja svibnja do kraja srpnja, ovisno naravno o regiji i uzgajivaču čaja. Nakon jedne berbe čaja, potrebno je oko 40 dana da grmovi čaja ponovno počnu rasti. U usporedbi s prvom berbom, čaj druge berbe obično je manje bogat, a i cijena mu je znatno niža. Ovo je sezona koja nam daje dobru Matchu za kulinarsku upotrebu, Sencho srednje kvalitete i malo Wakoucha crnog čaja.


Sanbancha je treća sezona žetve, koja se obično odvija između kraja srpnja i sredine rujna. Usred ljeta uvjeti za berbu su gotovo nepodnošljivi, jer je prevruće. Zbog vrućina i niže cijene čaja iz treće berbe tek se nekolicina čajara odlučuje za proizvodnju sanbancha čaja. Čajevi proizvedeni ove sezone berbe uglavnom su niže kvalitete Senche i Matcha.


Akibancha je jesenska žetva. Zanimljivo je da se jesenska žetva rijetko naziva četvrta žetva ili Yonbancha, vjerojatno zbog negativne konotacije broja 4 u japanskom jeziku. Sezona Akibancha obično počinje između početka i kraja rujna. Čaj iz ove sezone znatno je lošije kvalitete i obično se koristi za proizvodnju vrećica čaja ili čaja u bocama.


Shuutoubancha ili Harubancha je žetva jesensko-zimskog razdoblja i ujedno je posljednja berba u godini. Shuutoubancha se održava od sredine listopada do sredine studenog, dok se Harubancha održava tijekom ožujka. Poljoprivrednici odabiru jedno od ova dva razdoblja za svoju konačnu rezidbu u pripremi za proljetnu berbu. Čaj uzgojen u ovom razdoblju vrlo je jeftin pa ga uzgaja samo nekoliko uzgajivača čaja. Većina i dalje podrezuje grmlje, ali se odrezani listovi zatim koriste kao gnojivo. Stoga je zanimljivo napomenuti da se jesensko-zimski čaj zapravo može brati krajem zime, početkom ožujka, kako bi se izbjegli proljetni mrazevi koji bi mogli oštetiti nove mladice čaja. Neki od poznatijih čajeva iz ove berbe su Hirabancha i pržena Kyobancha.


U ožujku ponovno počinje novi ciklus priprema za proljetnu sezonu, nešto što se u Japanu događa već dugi niz godina, jer ovdje je entuzijazam za svježim, novim čajem uvijek na visokom nivou.Regije in čas žetve čaja.


Početak i kraj sezone berbe čaja također se razlikuju ovisno o nadmorskoj visini i lokaciji polja čaja, budući da se vrijeme i temperaturne promjene razlikuju u cijeloj zemlji, pri čemu je jug Japana topliji od ostatka zemlje. Primjerice, Kagoshima, kao najjužnija prefektura, prva počinje žetvu jer je tamo najtoplije vrijeme. To se obično događa početkom travnja. U sredini je Shizuoka, čija berba obično počinje krajem travnja. Konačno, žetva počinje u najsjevernijoj prefekturi Saitama. Berba ovdje obično počinje u svibnju.


Koje godišnje doba daje najbolji čaj?

Tijekom razdoblja Ichibanche, koje je proljetna sezona žetve, proizvode se najcjenjeniji japanski čajevi, uključujući Gyokuro i kvalitetnije Sencho i Matcha.


Ichibancha je također vrijeme kada se proizvodi Shincha. Shincha se proizvodi isključivo od prve berbe čajevca i vremenski je ograničena, što je jedan od razloga zašto je među skupljim čajevima na tržištu.

Kako se čajevci pripremaju između sezona?

Čajno drvo se orezuju i oblikuju između sezona kako bi se olakšalo branje listova čaja, a obrezivanje omogućuje rast novih listova čaja. To čine rezanjem viška lišća i grana. Poljoprivrednici prakticiraju rutinsko obrezivanje stabala čaja tijekom sezona žetve i temeljito obrezivanje svake tri godine. Temeljito orezivanje (Fukagari) podrazumijeva rezanje čajevca na oko 30 cm od tla.


Iako je svrha rezidbe održavanje, a ne proizvodnja čaja, neki od listova koji se orezuju mogu se pretvoriti u čaj.

Utječe li sezona berbe na kvalitetu japanskog čaja?

Dok drugi čimbenici kao što su način uzgoja i obrade, regija čaja i sorta čajevca utječu na kvalitetu čaja, sezona berbe također ima značajan utjecaj na kvalitetu japanskog čaja. Različite berbe donose različite okuse, mirise i karakteristike čaja. Proljetna žetva, zvana ichibancha, smatra se vrhuncem i najcjenjenijim razdobljem žetve. U to vrijeme beru se mladi izdanci i prvi listovi čajevca koji su svježeg i slatkog okusa te bogate arome. Proljetni čajevi obično su najviše kvalitete i nude jedinstveno iskustvo ispijanja čaja.


Naknadne berbe kao što su nibancha (ljetna berba), sanbancha (jesenska berba) i shuutoubancha (kasna jesen i zimska berba) daju čajeve različitih karakteristika. Okusi i mirisi čaja mogu biti manje izraženi, cijena čaja može biti niža, a dijelovi biljke koji se koriste mogu biti različiti. No, svaka berba nosi svoje karakteristike i može ponuditi jedinstveno iskustvo ispijanja čaja.


Osim sezone berbe, na kvalitetu japanskog čaja značajan utjecaj ima i kvaliteta tla, vremenski uvjeti, starost čajevca i tretman lišća.

Imaju li čajevi ubrani u istoj sezoni isti okus?

Odgovor je ne. Čajevi ubrani tijekom iste sezone berbe mogu značajno varirati u izgledu, mirisu i okusu. Iako sezona berbe utječe na kvalitetu konačnog proizvoda, način proizvodnje i vještina poljoprivrednika također utječu na okus. Osim toga, okoliš regije čaja također ima svoj utjecaj. Ovi čimbenici mogu dovesti do različitih okusa čajeva ubranih tijekom iste sezone berbe.


Čimbenici okoliša koji utječu na okus čaja:

  1. Temperaturna razlika između dana i noći
  2. Klimatski uvjeti
  3. Sastav tla
  4. Taloženje
  5. Magla

Polja čaja koja se nalaze u planinama u blizini rijeka smatraju se najboljima. Planinske padine uzrokuju velike temperaturne promjene između dana i noći, dok rijeke svako jutro stvaraju maglu. To rezultira slađim čajevima. Međutim, ova polja čaja teško je održavati jer poljoprivrednici ne mogu koristiti velike strojeve za žetvu. U istoj regiji, čajni vrt koji leži na ravnici puno je lakše održavati, ali će kvaliteta čaja biti drugačija.


Vještina farmera i sezona berbe također su važni čimbenici okusa čaja koji se uzgaja u istoj regiji. Kvaliteta čaja mijenja se svakim danom, pa čak i iskusan poljoprivrednik mora napraviti mnogo prilagodbi u obradi. Uzgajivači čaja moraju imati iznimnu sposobnost ocjenjivanja i prilagodbe svoje proizvodnje meda, posebno u parenju.Natrag na popis
Besplatna dostava

Želite li izbjeći troškove dostave? Kod kupnje iznad 50€ besplatna dostava za HR.

Brza dostava

Kuriri dostavne službe GLS, brine se za brzu dostavu vaših narudžbi.

14-dnevno jamstvo

Ako niste zadovoljni našim proizvodima, pošaljite nam ih nazad i mi ćemo vam vratiti novac.

Načini plaćanja

Nudimo plaćanje pouzećem, po predračunu, PayPal ili karticama.