Informacije o čaju
Biljni čaj Đumbir
Na hladnom zimskom danu ništa ne prija bolje od mirišljave šalice čaja od đumbira,koji zagrije tijelo i probudi osijetila. Botaničko ime đumbira je Zingiber officinale, i njegovo ime proizlazi iz sanskrtskog izraza singabera, što znači „ u obliku roga“ nepoznato. Najvjerojatnijer su ga prvi puta otkrili u tropima jugoistočne Azije. Đumbir se zbog svojeg učinka i okusa koji daje jelima kao začin upotrebljava već stoljećima u istočnimkulturama, još posebno u Indiji i Kini. Po kineskoj tradiciji vjeruju, da je njegova jaka energija jang ona koja ugrije pluča i želudac. U starom Rimu su đumbir upotrebljavali čak i kao valutu za trgovanje. Imao je vrlo visoku vrijednost – isto je vrijedio kaoi jedna živa ovca.
Đumbir je zeljasta trajnica s nadzemnim dijelom, koji doseže od 60 do 100 cm visine, njegov najpoznatiji dio je podzemni diobiljke – korijen, koji je nepravilnog oblika i veličine.
Đumbir je jedan od najpoznatijih začina na svijetu,i pojavljuje se u mnogo vrsta – samo u indiji je poznato otprilike 50 vrsta.
Ima jak, pikantan okus, zato je vrlo prigodan za uživanje u obliku čaja, jer se tako ublaži njegova oštrina, a takosetakođer i brže absorbiranju njegove blagodati u tijelo. Odličan je nadomjestak jutarnje kave,jer vas probudi, osnaži i pripremi na novi dan. Prija također i kada ste previše pojeli i imate osijećaj težine u želudcu, jer umiruje želudac i ugodno utiječe na probavu. Sastavni dio đumbira je gingerol, koji pomaže kod jačanja imunološkog sustava, isto tako đumbir djeluje blagodano na slabosti koje su povezane s trudnoćom ( iako ga trudnice nesmiju piti više od 4 dana uzastopno) i kod slabosti zbog kemoterapije. Posebni sastojci đumbira su eterična ulja se zbogtoga široko upotrebljava u aromaterapiji.
Đumbir je vrlo ukusan s dodatkom meda i soka od limuna, jer ga odlično nadopunjuju i blaže njegovu oštrinu.
Od posušenih komadića đumbira možete pripremiti osviježavajuć ledeni čaj, idealan za vruće ljetne dane. Najprije pripremite čaj na standardan način, nakon toga ga ohladite i nalijte u čaše, koje ste napunili s zdrobljenim ledom i ukrasite s kriškama limuna.
Priprema
2 žličice (količina ovisi o tome, koliko intenzivan okus želite) đumbirovih komadića preijte s 0,5 l vrele vode , pustite da odstoji 10 min i procijedite.