Čajevi u kulinarstvu
Čaj za mariniranje mesa
U marinadu za meso možete dodati zeleni ili crni čaj koji će pomoći omekšati meso i dati mu bogat okus. Zeleni čaj ide uz piletinu, ribu i morske plodove, a crni uz govedinu.
Upotreba čaja u pripremi riže
Čaj možete koristiti i pri kuhanju riže. Primjerice, umjesto obične vode, za pripremu riže možete koristiti čaj koji će riži dati okus poput čaja. Oolong čaj najbolje je poslužiti uz rižu.
Čaj kao dodatak pečenju
Čaj možete koristiti i za pečenje piletine ili ribe. Zeleni čaj možete pomiješati sa soli i paprom i koristiti kao začin za pečenu ribu, dok crni čaj možete koristiti kao začin za piletinu.
Čaj kao dodatak slasticama
Čaj se savršeno slaže s desertima jer mogu dodati okus i aromu. Na primjer, čaj se može dodati vrhnju ili šećernoj kremi za bogatiji okus. Earl Grey čaj najbolje ide uz slastice kao što su palačinke, kolači, kolačići i kreme.
Čaj kao dodatak juhama
Čaj se može dodati i juhama za puniji okus. Crveni čaj pristaje uz juhe koje sadrže rajčice, poput juhe od rajčice ili juhe od pečene rajčice.
Čaj kao dodatak salatama
Čaj možete koristiti i kao preljev za salatu. Možete ga pomiješati sa soli i paprom i posuti po salati za dodatnu aromu i okus. Zeleni čaj najbolje ide uz salate od povrća, poput zelene salate ili špinata.
Primjena čajeva u kulinarstvu vrlo je raznolika i može jelima dati bogat okus i miris. No, prije upotrebe čaja u kuhanju, važno je provjeriti koji okus i miris najbolje pristaju uz jelo koje pripremate.
Natrag na popis