0
Sažetak košarice

Košarica je prazna

Dodajte proizvode
Cha No Yu ili Way of Tea

Cha No Yu ili Way of Tea

U 16. stoljeću japanski majstor čaja Sen no Rikyu razvio je ritual pripreme i posluživanja zelenog čaja poznat kao Cha No Yu ili Way of tea.

Zeleni čaj potječe iz Kine i proširio se u Japan u 12. stoljeću kroz budizam. U Japanu se smatrao ljekovitim pićem koje može pomoći probavi, povećati budnost i poboljšati opće zdravlje. U samurajskim krugovima zeleni se čaj brzo etablirao kao piće za zabavu i opuštanje.

U 16. stoljeću japanski majstor čaja Sen no Rikyu razvio je ritual pripreme i posluživanja zelenog čaja poznat kao Chanoyu ili Put čaja. Ovaj ritual je važan dio japanske kulture i još uvijek se prakticira diljem Japana i danas.

Zeleni čaj također je dio japanske prehrane i konzumira se gotovo svaki dan. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, zeleni čaj se koristi u raznim tradicionalnim japanskim medicinskim praksama.


Ako želite uživati u autentičnom okusu japanskog zelenog čaja, važno je odabrati kvalitetan proizvod. Najbolji zeleni čajevi rade se od prvih listova čajevca i obrađuju se na tradicionalan način. Takvi čajevi imaju poseban okus koji je karakterističan za japanski zeleni čaj. Ispijanje pravog japanskog zelenog čaja može biti izvrstan izbor za promicanje zdravog načina života dok otkrivate japansku kulturu i tradiciju. Pokušajte ga pripremiti na tradicionalan način kao dio Cha No Yu rituala ili jednostavno uživajte u njemu kao osvježavajućem piću.


Priča počinje u 16. stoljeću, kada se japansko društvo intenzivno zanima za kulturu čaja i ceremonije ispijanja čaja. U to je vrijeme zeleni čaj bio izuzetno vrijedan i cijenjen, au samostanu Daitoku-ji na japanskom otoku Kyushu živio je redovnik po imenu Sen no Rikyu koji je bio poznat po svom umijeću pripreme i ispijanja zelenog čaja.


Rikyu je razvio vlastiti jedinstveni pristup ceremoniji čaja koji je uključivao jednostavnost, skromnost i naglasak na estetici i čistoći. Svoj život posvetio je prenošenju znanja o kulturi čaja i pripremi zelenog čaja drugima. Njegov je utjecaj bio toliko velik da je njegova filozofija postala temelj japanske kulture čaja i utjecala na mnoge druge umjetničke discipline poput arhitekture, hortikulture i likovne umjetnosti.

Unatoč velikoj ulozi u razvoju japanske kulture čaja, Rikyu je pao u nemilost i bio prisiljen počiniti samoubojstvo. No, njegova ostavština je preživjela i danas je japanski zeleni čaj jedno od najpopularnijih pića u Japanu i svijetu, a tradicija čajnih ceremonija još uvijek se održala.


Priča o Sen no Rikyu pokazuje nam kako jedna osoba može stvoriti trajan utjecaj na kulturu i tradiciju svojim radom i predanošću. Rikyuova posvećenost zelenom čaju i njegova estetska filozofija duboko su obilježili japansku kulturu i inspiracija su svima koje zanima umjetnost i kultura ispijanja čaja.


Natrag na popis
Besplatna dostava

Želite li izbjeći troškove dostave? Kod kupnje iznad 50€ besplatna dostava za HR.

Brza dostava

Kuriri dostavne službe GLS, brine se za brzu dostavu vaših narudžbi.

14-dnevno jamstvo

Ako niste zadovoljni našim proizvodima, pošaljite nam ih nazad i mi ćemo vam vratiti novac.

Načini plaćanja

Nudimo plaćanje pouzećem, po predračunu, PayPal ili karticama.