Jeste li znali da u Rusiji imaju svoju posebnu ceremoniju ispijanja čaja?
Ruska čajna ceremonija starija je od engleske
Povijest rituala ispijanja čaja u Rusiji započela je u 17. stoljeću, kada je ruski car Mihael Fjodorovič od mongolskog vladara dobio poseban diplomatski dar - uzorke čaja. Tome se svidio okus, pa je Rusija u istom stoljeću potpisala trgovinski sporazum s Kinom, a čaj je ubrzo postao široko dostupan u Rusiji.
Posebna priprema čaja
U Rusiji se čaj pije nakon jela i u popodnevnim pauzama, ali ne između obroka. Tradicionalno se kuha u mjedenim ili metalnim kotlićima zvanim "samovari" (u kojima, kao što ime govori, voda sama kuha), a puni se užarenim ugljenom. Nakon jela samovar se stavlja na sredinu stola oko kojeg se okuplja cijela obitelj. Vruća voda se iz samovara ulijeva u šalice otvaranjem male slavine. Budući da je ruski čaj vrlo jak, listovi čaja se miješaju s vodom u omjeru 1:2.
Čaj se često pije bez mlijeka i također iz čaša. Uz gorki čaj rado pojedu i komadić smeđeg šećera ili žlicu meda ili voćnog pekmeza. Poput Iraca, Rusi piju čaj tijekom dana.
Natrag na popis