0
Sažetak košarice

Košarica je prazna

Dodajte proizvode
Kako odabrati najbolji čajnik za pripremu pravih čajeva

Kako odabrati najbolji čajnik za pripremu pravih čajeva

Odabir čajnika može biti prilično težak zadatak jer danas na tržištu postoje stotine različitih oblika i materijala. Srećom, proces odabira može se pojednostaviti uklanjanjem nekoliko važnih čimbenika.

Odabir čajnika može biti prilično težak zadatak jer danas na tržištu postoje stotine različitih oblika i materijala. Srećom, proces odabira može se pojednostaviti uklanjanjem nekoliko važnih čimbenika. Ovdje ćemo vam pokazati koje značajke treba tražiti u čajniku i pomoći vam da razumijete kako možete pripremiti čajeve na različite načine i prednosti različitih čajnika. Predstavit ćemo čajnike od lijevanog željeza, keramike, porculana, stakla, kao i one s ugrađenim cjedilima, s postavkama temperature itd.Čajnik i kuhalo za vodu (Teapots vs. Tea Kettles)

Mnoge tvrtke, a naravno i ljubitelji čaja, brkaju čajnik s kuhalom za vodu. Kada je u pitanju kupnja čajnika za pripremu čaja, važno je razumjeti razliku između ta dva. Čajnici su obično posude za čaj koje mogu držati toplu vodu za posluživanje čaja i ne koriste se za zagrijavanje vode na štednjaku. Razlog tome je što su čajnici izrađeni od materijala kao što su keramika, porculan, staklo, koji ne podnose visoke temperature jer bi popucali.

Što ne znači da se kuhalima za vodu od ovih materijala ne može grijati voda na štednjaku. Mogu, budući da su različito izrađene, koristiti različite materijale ili mogu biti izrađene kombinacijom određenih materijala otpornih na toplinu.

Kuhala za vodu su namijenjena zagrijavanju vode u njima. Postoje električni kuhali za vodu koji zagrijavaju vodu pomoću baterije ili struje. Tu su i kuhala za vodu od nehrđajućeg čelika i bakra, koja se mogu koristiti izravno na štednjaku jer mogu podnijeti visoke temperature.

Odabir pravog čajnika ili kuhala za vodu ovisit će naravno o vašim potrebama. Ako želite čaj pripremati direktno u posudi koja se zagrijava na štednjaku, koristit ćete kuhalo za čaj. Također ćete koristiti kuhalo za vodu ili kuhalo za vodu ako vam je to jednostavniji način kuhanja čaja. Ali ako više volite vizualnu sliku pri pripremi čaja, koristite posudu za čaj ili čajnik u koji volite gledati. Imajte na umu, međutim, da mnoge tvrtke danas brkaju pojmove čajnik i kuhalo za vodu, pa sami provjerite što vam te tvrtke nude.

 


Vrste čajnika

Čajnici i kuhala za vodu od nehrđajućeg čelika

Kuhala za vodu i čajnici od nehrđajućeg čelika su među najizdržljivijim i najdugovječnijim opcijama. Dobro zadržavaju toplinu i brzo se zagrijavaju, što ih čini odličnim izborom ako želite piti čaj za više točenja. Kuhala i čajnici od nehrđajućeg čelika lako se čiste i mogu se prati u perilici posuđa, no to se ne preporučuje. Otporne su na udarce i padove te vam mogu služiti dugi niz godina u pripremi vašeg omiljenog čaja. Odlučite li se za čajnik ili kuhalo za vodu od nehrđajućeg čelika, odaberite onaj koji ne sadrži olovo kako čaj ne bi promijenio okus i spriječio neželjene učinke na zdravlje.

Stakleni čajnici i kuhala za vodu

Stakleni kuhala za vodu i stakleni čajnici izvrstan su izbor za ljubitelje čaja koji žele i vizualnu dimenziju pri pripremi čaja. Staklo omogućuje vizualni pregled onoga što se događa s listićima čaja tijekom pripreme i što se događa s vodom kada samo promijeni boju. Stakleni kotlovi i stakleni čajnici za vodu također su odličan izbor za pripremu cvjetnih čajeva.

Ako se odlučite za staklo, imajte na umu da je ono osjetljivije na udarce, pa vam predlažemo da odaberete ono od borosilikatnog stakla koje je jače i može izdržati veće udarce. Također rijetko koristimo staklene čajnike izravno na štednjaku. Ako ga želite koristiti izravno na štednjaku, predlažemo da odaberete onaj s dnom od nehrđajućeg čelika. Stakleni čajnici i kuhala za vodu mogu se prati u perilici posuđa.

Čajnici i kuhala za vodu od lijevanog željeza

Lijevano željezo ima niski profil sa širokim otvorom za pripremu čaja. Neki čajnici i kuhala za vodu izrađeni od lijevanog željeza imaju unutarnji premaz od emajla, koji na neki način sprječava da lijevano željezo upije miris čaja, pa je u takvom čajniku moguće pripremiti više vrsta čaja. Ako čajnik nema unutarnji premaz od emajla, tada se koristi samo za pripremu jedne vrste čaja. Kvalitetni čajnici i kuhala za vodu od lijevanog željeza dolaze s ručkama od raznih materijala, najčešće od bambusa ili nekog drugog drva. Kratak otvor za točenje omogućuje brzo i jednostavno točenje čajnika u šalicu, a lijevano željezo duže zadržava toplinu pa je pogodan za višekratno točenje čaja. Mnogi sadrže i cjedilo od nehrđajućeg čelika, koje omogućuje jednostavnu i brzu pripremu tekućih čajeva.

 

Glineni i keramički čajnici i kuhala za vodu

Glineni i keramički čajnici poznati su na Istoku tisućama godina, a pripremanje čaja u takvim čajnicima može biti prava umjetnost. Ljepota gline i keramike je u tome što pričaju priču. Boja gline označava regiju iz koje dolazi. Neke vrste gline također su neophodne za pripremu tradicionalnih čajanki ili čajnih ceremonija. Glineni i keramički čajnici prikladni su za ljubitelje tradicionalnog čaja koji uživaju ne samo u ispijanju čaja, već iu priči o čaju i čajniku.

Čajnici i kuhala za vodu od keramike

Keramički čajnici cijenjeni su stoljećima u Kini i Europi. Keramički čajnici izrađuju se od vrste gline koja se zatim peče na višim temperaturama. Glazura se također često koristi za dodavanje vizualnog elementa čajniku. Prvi čajnici proizvedeni su u Kini, a danas se izrađuju diljem svijeta. Najkvalitetniji keramički čajnici i dalje se izrađuju ručno. Budući da se peku na visokim temperaturama, glina postaje izuzetno gusta, što ih čini puno otpornijima na udarce od glinenih ili staklenih čajnika. Većina keramičkih čajnika ima i unutarnji glazirani premaz, što znači da se u njima može pripremati više vrsta čaja. No, ako koristite neglazirani čajnik, savjetujemo vam da koristite samo jednu vrstu čaja jer glina upija miris i boju tijekom same pripreme čaja. Svakom pripremom čaja boja i miris prodiru dublje u strukturu i zbog toga čajnik potamni. Većina keramičkih čajnika nije prikladna za kuhanje na štednjaku, ali su vrlo učinkoviti u održavanju toplog gotovog čaja.

 

Odaberite pravi čajnik

Ne postoji savršen čajnik za svakoga. Odabir čajnika ovisi o vašim preferencijama, za što vam treba, kakav čaj volite kuhati i koliko čaja pijete. Prilikom odabira čajnika, razmotrite svoj ukus i preferencije. Na vama je samo da odaberete svoj najbolji i omiljeni čaj i uživate u svakom gutljaju.


Natrag na popis
Besplatna dostava

Želite li izbjeći troškove dostave? Kod kupnje iznad 50€ besplatna dostava za HR.

Brza dostava

Kuriri dostavne službe GLS, brine se za brzu dostavu vaših narudžbi.

14-dnevno jamstvo

Ako niste zadovoljni našim proizvodima, pošaljite nam ih nazad i mi ćemo vam vratiti novac.

Načini plaćanja

Nudimo plaćanje pouzećem, po predračunu, PayPal ili karticama.