Informacije o čaju
Biljni čaj Yerba mate
Mate čaj je južnoameričko piće koje su Europljani prvi otkrili 1592. godine i preuzeli od lokalnog stanovništva. Danas je tradicionalno piće u Argentini, Urugvaju, Paragvaju, Brazilu, Čileu, istočnoj Boliviji, a uzgaja se i u Siriji i Libanonu. Mate čaj ima jak, ali dobro izbalansiran okus.
Mate čaj se tradicionalno poslužuje u izdubljenoj tikvi koja se zove cuia, mate ili guampa. Napune ga čajem gotovo do tri četvrtine, a potom ulijevaju vruću, ali ne kipuću vodu, dok sav čaj ne bude prekriven njome. Dok piju, dolijevaju kipuću vodu iznova i iznova dok čaj još nema mirisa, do deset puta. Mate čaj poznat je kao društveno piće koje zbližava i povezuje te se najčešće pije na obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. Pije se na metalnu slamku (bombilla), koja je ujedno i filter. Tradicionalno se pije iz jedne zdjele odn pljoske, koje dodaju jedna drugoj. Ovaj ritual ispijanja čaja postao je simbol prijateljstva i prevladavanja razlika među ljudima. Stvara atmosferu poštovanja i povezuje ljude svih rasa, vjera i društvenih klasa. Također, mate je tradicionalno piće gauva - južnoameričkih kauboja, koji ga piju svako jutro i u podne, kada večeraju ispod drveća i čekaju u hladu da popusti vrućina.
Biljka od koje se pravi mate čaj, yerba mate, zimzeleno je drvo koje raste u suptropskim šumama i naraste 6 do 8 metara. Kad navrši 4 do 6 godina, s njega se skidaju lišće i grančice, koje se najprije spale na vatri, zgnječe i ostave još 24 sata da odleže, kako bi se iz njih ispuhala sva zaostala vlaga.
Mate čaj stječe sve veću popularnost iu drugim dijelovima svijeta.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebna vam je 1 čajna žličica mate čaja. Prelijte kipućom vodom, ostavite da odstoji 5 do 8 minuta i procijedite. Ako želite postići nešto blaži okus, upotrijebite nižu temperaturu vode i ostavite da kraće odstoji.