Informacije o čaju
Zeleni čaj China Pi Lo Chun
Ime Pi Lo Chun (Bi Luo Chun, Bi Lu Chun) na kineskom znači "Proljetni zeleni puž". Ime ovom čaju dao je car Kang Xi u 17. ili 18. stoljeću, koji je uočio sličnost između listova i malih zelenih pužića. Pi Lo Chun je jedan od najpoznatijih rijetkih kineskih čajeva. Iako se danas Pi Lo Chun uzgaja u Kini i Tajvanu, izvorno se Pi Lo Chun uzgajao u zapadnom dijelu Dongtinga, provincije Jiangsu, Kina. Danas, vrtovi čaja u Dongtingu još uvijek proizvode najkvalitetniji Pi Lo Chun. Voda koja isparava iz planinskih jezera drži planine prekrivene oblacima i maglom, pružajući idealne uvjete za uzgoj vrhunskog čaja. Među čajevcima se sade breskve, šljive i marelice, pa tako i listovi čaja upijaju dio mirisa ovih voćaka, što daje čaju posebnu aromu i okus. Listići čaja za Pi Lo Chun zeleni čaj beru se samo jednom godišnje, od sredine ožujka do sredine travnja. Za Pi Lo Chun zeleni čaj beru se samo najbolji listovi i vrhovi. Još jedna jedinstvena značajka Pi Lo Chuna je da listići čaja ne lebde na vrhu šalice, već se umjesto toga kreću oko šalice poput snježnih pahulja.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebne su vam otprilike jedna do dvije žličice kineskog Pi Lo Chun čaja. Čaj preliti vodom temperature 70°C do 80°C. Nakon 2 do 3 minute čaj je gotov.