Informacije o čaju
Zeleni čaj Gunpowder
Gunpowder je tradicionalni zeleni čaj iz Kine, točnije iz provincije Zhejiang, a sada se uzgaja u mnogim drugim provincijama. Po boji i obliku vrlo je sličan zrnima praha, on također ima svoje ime (eng. gunpowder = barut). Govorilo se da su ga dobili engleski mornari kada su uočili ovaj neobičan čaj na teretu na brodovima za izvoz iz Kine. Upotreba Gunpowder čaja seže daleko u prošlost, tijekom dinastije Tang u Kini (618. godina N. Y. ). Njegova intrigantna forma je ono što ga čini jedinstvenijim. Budući da su listovi smotani u biserne kuglice, čaj se polako otvara poput cvijeta kada se voda počne upijati. Promatranje ovog raspleta samo po sebi predstavlja pola užitka pijenja ovog čaja. Ako se prelije kipućom vodom, doslovno "eksplodira", što se također uredno uklapa u njegovo ime.
Listove čaja, odmah nakon što naberu, osuše, popare, zatim čvrsto uvijaju male kuglice, na kraju osušene i uvijene oblikuju u karakterističan oblik. Uvijanje se tradicionalno radilo ručno, ali danas je većina gunpowder čajeva izrađena mehanički. Uvijanje čuva njegovu aromu, svježinu i istovremeno štiti od ozljeda.
Gustog je, jakog okusa, s aromom okusa dima. Kineski poznavatelji također preporučuju gunpowder za pripremu ledenog čaja s limunom i šećerom, a kombinaciju s mlijekom ili medom odsavjetuju. Ovaj čaj je također vrlo popularan u Maroku, gdje se koristi za pripremu tradicionalnog marokanskog čaja od metije. Pripremaju ga kuhanjem i dodavanjem mente i šećera. Gunpowder čaj je tamnozelen i naziva se zelenim biserom zbog punog okusa i arome. Zhu cha).
Sadrži nešto više kofeina od većine drugih zelenih čajeva. Budući da se radi o zelenom čaju, ima sve blagotvorne učinke antioksidansa, koji su karakteristični za zelene čajeve.
Priprema
Šalicu i čajnik je preporučljivo pred pripemom prvo ugrijati s toplom vodom, te tako poboljšati okus i aromu. U čajniku jednu do dvije čajne žličice čaja prelijte s 150ml vode, zagrijane na 85 do 90°C.Kod prve pripreme čaja pustite da odstoji jednu minutu, za sve sljedeće vrijeme produljujte. Nakon toga ga prelijte u šalicu i uživajte u osviježavajućem okusu.