Informacije o čaju
Zeleni čaj Kukicha BIO
Kukicha je japanski zeleni čaj, mješavina listova, grančica i stabiljki, slatkog okusa, biljne arome te s iznnimno maloj vrijednosti teina ( sadrži tek 10% uobičajene vrijednosti). Čaj u Japanu proizvode između nekadašnjih prijestolnica Nara i Kyoto, gdje je zemlje za poljoprivredu vrlo malo. Zbog toga se pri preradi čaja upotrebljavaju svi kvalitetni dijelovi čajevca. U prošlosti su seljaci, nakon prodaje dragocijenih listova i pupova, preostali dio obranog čajevca samljeli Kukicho za vlastite potrebe. Otuda se još i danas u mnogim mjestima zadržao naziv“ Seljačko piće“.
Najtvrđa stabalca i grančice se najprije smekšaju parom, posuše na suncu te se za dvije do tri godine spreme u papirnate vrečice u kojima stabljike dobivaju okus. Nakon procesu starenja stabalca i grančine razrežu se na primjerenu dužinu i sortiraju. Svaka stabljika se nakon toga prži na temperaturu, koja je primjerena za razvoj okusa pojedine stabljike. Tako se postiže sladak, lagano kremast okus.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebna vam je jedna do dvije čajne žličice Kukicha čaja. Preporučena temperatura vode je od 70°C do 80°C , a vrijeme pripreme od 1 do 3 minute. Čajne listiće Kukicha možete, s postupnim vremenom pripreme ( 40 sekundi, 15 sekundi, 30 sekundi,..), upotrijebiti više puta. Mnogi napitak mješaju i s sokom od jabuke te ga prije pijenja ohlade.