Informacije o čaju
Zeleni čaj En Shi Yu Lu BIO
En Shi Yu Lu je vrlo jedinstven čaj koji potječe iz kineske provincije Hubei (En Shi City) i jedini je kineski zeleni čaj proizveden uz pomoć pare i poznat po visokoj vrijednosti minerala selena.
Počeci proizvodnje čaja u En Shi Cityju prvi se put spominju tijekom dinastije Tang (618-907), a kaže se da je En Shi Yu Lu započeo proizvodnju za vrijeme vladavine kralja Kanga Xige. Čaj se u početku pekao, metoda proizvodnje se poboljšavala tijekom godina, a 1945. godine, kada je predstavljen Japan, dobio je naslov "Kineski Gyokuro" (En Shi Gyokuro, En Shi Jade Dew, En Shi Green Dew). Napitak je slatkog cvjetnog i vrlo svježeg okusa, svijetle boje i svježih, prirodnih aroma.
Čaj potječe iz sela Ba Jiao Dong (En Shi City), kineske provincije Hubei. Listovi čaja beru se odmah nakon izlaska sunca prije nego što na njih legne jutarnjarosa, što loše utječe na proces obrade. Listovi se zatim suše u košarama od bambusa 24 sata, obrađuju na vrlo visokoj temperaturi s parom 30 sekundi, valjaju se više puta i na kraju suše. Potreban je složen i dugotrajan proces za proizvodnju kvalitetnog čaja i "umami" slatkog okusa.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebna vam je oko jedna do dvije čajne žličice čaja. Preporučena temperatura vode je od 60°C do 70°C, vrijeme pripreme od jedne do dvije minute. Čaj se može pripremiti na klasičan, moderan način ili s hladnom vodom. Prilikom pripreme na klasičan način koristite manje vode s niskom temperaturom i dužim vremenom pripreme. Priprema na moderan način vrlo je slična pripremi Senchea (manja količina listova chaleya, viša temperatura vode i kraće vrijeme pripreme). Listovi se mogu koristiti od 2 do 3 puta, ovisno o temperaturi vode i vremenu pripreme.