Informacije o čaju
Zeleni čaj China Purple tea
China Purple čaj ili Kineski ljubičasti čaj poseban je čaj iz regije Yunnan. Postoje tri različite vrste ljubičastih čajeva. Originalni ljubičasti čaj zove se "Wild Purple" ili Ye Sheng ljubičasti čaj. Sorta tog čajevca je Assamica Dehongenis. Ye Sheng je prilično gorak ako beremo mlade listove, ali brzo se stara i razvija mnogo kompleksniji ukus tijekom godina. Prvotno je prerađen u čaj Mao Cha, a prodavao se kao surovi Pu'erh, ali danas se uzgaja kao crni čaj.
Druga vrsta ljubičastog čaja naziva se Zi Cha (Purple tea or Purple bud). Za ovu vrstu ljubičastog čaja koriste se različite mutacije Assamika. Raste u cijeloj regiji Yunnan, ali ga proizvedu samo 1% Yunnanove ukupne proizvodnje čaja.Treća vrsta ljubičastog čaja, međutim, zove se Zi Juan (Purple Beauty), a razvijen je u Yunnan Xishuangbanna Tea Research Station krajem 90-ih. Fujianski ljubičasti čajevac iz područja Wu Yi-a pomiješali su sa lokalnim čajevcem Yunnan Assamika te tako dobili ovaj jedinstveni čaj.
Priprema
Za pripremu jedne šalice čaja potrebne su vam oko jedna do dvije žličice čaja China Purple tea. Čaj prelijete vodo m od 70°C do 80°C. Nakon 2 do 3 minute, čaj je spreman. Čajne listove možete prelivati više puta tako, da kod kasniji preliva povećate temperaturu vode I produžite vrjeme namakanja čajnih listića.