Informacije o čaju
Pu'erh Beeng Cha
U kineskoj pokrajini Yunnan, plantaže čaja leže visoko u planinama, gdje berači čaja beru samo najmlađe listove čajevca. Listovi čaja za Pu'erh Beeng Cha ubrani su na planini Si Mao i potom odneseni u Menghai gdje se prerađuju. Listovi čajevca zatim se fermentiraju, što im daje snažan i robustan karakter. Listovi čaja se zatim suše i razbacuju po velikom stolu, gdje berači ručno biraju neprikladne listove čajevca. Nakon sortiranja čaj se stavlja u posebnu prostoriju jer je čaj izložen visokoj vlazi, zatim se prekriva mokrim krpama i fermentira 28 dana čime čaj dobiva karakterističnu zemljanu notu. U sljedećoj fazi čaj se omekšava vlagom kako bi se potom mogao oblikovati u konačni oblik. U završnoj fazi čajni kolačići se stavljaju na rešetke gdje se suše na 45 stupnjeva Celzijusa sljedećih 5 do 7 dana. Međutim, vlaga u središtu kolača nastavlja fermentirati listiće čaja, dodajući još izraženiji okus i miris.
Priprema
Preporučamo da prije pripreme čaja listove prelijete hladnom vodom kako biste ih očistili. Za pripremu jedne šalice napitka potrebne su oko dvije čajne žličice čaja, koje se mogu koristiti više puta (do 10 puta). Preporučena temperatura vode je od 88°C do 95°C. Vrijeme pripreme od 1 do 5 minuta, ovisno o broju preljeva. Za one koji nisu upoznati s Pu Erh čajevima preporučamo intenziviranje okusa što se može postići različitim temperaturama vode (počnite od 70°C pa povećajte do točke vrenja) i kraćim vremenom pripreme (od 1 minute nadalje). Budući da se listići čaja mogu koristiti više puta, prikladni su za ovakvu vrstu eksperimentiranja i omogućuju vam da razvijete široku paletu okusa i pronađete kombinacije koje će vam savršeno odgovarati.
Značajke čaja Pu'erh Beeng Cha
Karakter | Meko, blago, zemljano
|
Nadmorska visina čajnog vrta | 1400m |
Lokacija čajnog vrta | Yunnan, Pu'erh
|
Razdoblje berbe | Od Travnja do Rujna
|
List | Smeđkasta, tamna, srednje i jače uvijena
|
U šalici | Bistro, vino crveno, blago zemljano
|